آرمان ملی – علیرضا پورحسین: در سفر وزیر دفاع کشورمان به روسیه اهداف و مسائل بسیاری قطعا ترسیم شده است و گفتوگوهای مختلفی مورد بحث قرار میگیرد. در این برهه زمانی با توجه به استمرار تهدیدات علیه دو کشور تقویت هر چه بیشتر همکاریهای تهران و مسکو امری ضروری و اجتنابناپذیر است. دیدارها و رایزنیهای هر دو کشور در سطوح عالی بهطور مرتب و رضایتبخش در جریان است. ایران و روسیه در سالهای اخیر یک تلاش هدفمند و مشترک برای مقابله با یکجانبهگرایی و سیاستهای آمریکا و دولت ترامپ در منطقه را شروع کردهاند. واکنش واقعگرایانه روسیه در شورای امنیت سازمان ملل و رد قطعنامه ضد ایرانی اخیر آمریکا درخصوص تمدید ممنوعیتهای تسلیحاتی علیه ایران، یکبار دیگر ضمن اینکه شکست بزرگی را برای آمریکا و متحدان منطقهای این کشور رقم زد، مخالفت جهانیان با سیاستهای خصمانه و غلط را نشان داد. پاسخ کشورهای عضو برجام به درخواست آمریکا در استفاده از مکانیسم ماشه و بازگشت تحریمها نیز مقولهای در همین راستا است. این اقدام کشورهای عضو برجام ضربه محکم دیگری را به آمریکا خواهد زد. راهبرد مشترکی که تهران و مسکو در حل مشکلات و مسائل منطقهای انتخاب کردهاند، میتواند فارغ از سیاستهای یکجانبهگرایانه آمریکا، صلح و ثبات و امنیت را در منطقه بهوجود آورد. ایران و روسیه اهداف و منافع مشترکی در عرصه معادلات منطقهای و بینالمللی دارند. مسالهای که به نظر میرسد در حوزه سوریه اندکی حاشیهدار است. در راستای بررسی این مسائل «آرمان ملی» گفتوگویی با شعیب بهمن، تحلیلگر مسائل بینالملل داشته است که در ادامه میخوانید.
سفر وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران به روسیه با چه اهدافی صورت گرفته است؟
سفر وزیر دفاع کشورمان به روسیه از دو جنبه حائز اهمیت است؛ نخست روابط دوجانبه ایران و روسیه است که مقوله با سابقه است. سفر وزیر دفاع نشان میدهد که طرفین قصد دارند روابط خود را در حوزههای دفاعی و نظامی گسترش دهند. در وهله دوم این سفر یک جنبه بینالمللی نیز دارد و آن این است که این سفر در برههای از زمان رقم میخورد که ایالاتمتحده تمام تلاش خود را میکند تا ایران را در تنگنا قرار دهد و تحریمهای تسلیحاتی را علیه ایران تمدید کند. این سفر بهخوبی نشان میدهد که سایر کشورها حاضر به تبعیت از سیاستهای یکجانبهگرایانه ایالاتمتحده نیستند. بنابراین این سفر این پیام را به جهان مخابره میکند که ایران و روسیه هر روز روابط خود را در تمامی عرصهها گسترش میدهند. فشارها و تحریمهای آمریکا نیز به نظر میرسد در این زمینه نمیتواند خللی ایجاد کند. این موضوع برای آمریکاییها که در تلاش بودند تا روسیه و چین را تطمیع کنند تا تحریمهای بینالمللی را علیه ایران تایید کنند، ناخوشایند است. این امر به خوبی نشان داد که فشارهای آمریکا نیز راه به جایی نخواهد برد و کشورها فارغ از سیاستهای این کشور به امور خود ادامه میدهند. امروز نیز روسیه نشان داده است که از سیاستهای دولت ترامپ تبعیت نخواهد کرد.
آیا در این سفر در خصوص اختلافات در سوریه و دستدرازیهای رژیمصهیونیستی در این کشور صحبت خواهد شد و آیا پیشنهادی مبنی بر عقبنشینی به ایران در سوریه ارائه خواهد شد؟
قطعا در این دیدار مسائل مربوط به سوریه نیز مطرح خواهد شد و در خصوص آینده این کشور رایزنی خواهد شد. روند ایجاد صلح و ثبات یکی از مسائل مهم فیمابین است. حتی تصمیمگیری در خصوص گروههای تروریستی باقیمانده در سوریه نیز نکته مهمی است که باید در خصوص آن رایزنی شود. بعید به نظر میرسد در این برهه زمانی در خصوص حضور ایران در سوریه صحبتی شود یا مبحث خروج ایران از سوریه از سوی روسیه مطرح شود. در نتیجه در این دیدار صرفا در حد رایزنی در خصوص سوریه مباحثی مطرح میشود و بعید به نظر میرسد تصمیم خاصی گرفته شود. در این برهه زمانی هیچ خللی در روابط ایران و روسیه و ایران و سوریه به وجود نیامده است که امروزه بخواهند در خصوص تغییر روند حل مشکل سوریه تصمیمی اتخاذ کنند. ایران و روسیه در سوریه همچون گذشته همکاری خوبی دارند و همواره نیز با گفتوگو در این خصوص به توافق رسیدهاند و اساسا نیز علتی برای مطرح شدن مباحثی همچون خروج سوریه از ایران وجود ندارد.
این سفر به نحوی و به صورت نمادین ارتباطی با پایان تحریمهای تسلیحاتی و مبادلات احتمالی نظامی ایران و روسیه خواهد داشت؟
موضوع همکاریهای دفاعی و امنیتی میان ایران و روسیه ابعاد مختلفی دارد که یکی از ابعاد آن مبادلات تسلیحاتی است که در سالهای گذشته نیز این امر رقم خورده است و شاهد بودهایم که ایران گاهی بخشی از نیاز تسلیحاتی خود را از طریق روسیه تامین کرده است. در شرایط فعلی نیز قطعا موضوع مبدلات تسلیحاتی در دستورکار طرفین خواهد بود. موضوع ایران و روسیه فراتر از خرید و فروش اسلحه است و ابعاد مختلف و گستردهای دارد. همکاریهای فنی، انتقال تکنولوژی و انجام پروژههای مشترک از جمله اهداف دیگری است که قطعا صورت خواهد پذیرفت. انجام مانورهای نظامی مشترک میان ایران و روسیه نیز قطعا مطرح خواهد شد. در ماههای اخیر یک مانور مشترک در اقیانوس هند انجام شد و مقرر شده است یک مانور مشابه در دریای عمان و خلیج فارس نیز صورت گیرد. اقدامی که پیامهای زیادی را به جهان مخابره خواهد کرد. در ورای این مسائل همکاری دفاعی در منطقه نیز قطعا با توجه به تجربههای خوب گذشته مطرح خواهد شد، زیرا دو کشور اهداف مشترک زیادی در منطقه و جهان دارند.
روزنامه آرمان ملی