🔸وقتی برای اولین بار در سال ٢٠٢٠ و در روزهای ابتدایی جنگ در قفقاز، واژه «خفگی ژئوپلیتیکی» را برای توضیح انسداد در مرزهای شمالی ایران مطرح کردم، بسیاری از این مفهوم برآشفته شدند! مفهومی که این روزها به کرات مورد استفاده قرار میگیرد.
🔸گروهی این مفهوم را از حیث مسائل قومی نگاه کردند و گروهی دیگر عمق موضوع را هرگز درنیافتند. استدلال اصلی من این بود که نباید جنگ را صرفای دعوای آذری – ارمنی دید، بلکه باید ارتباط وثیقی میان این جنگ با سایر تحولات منطقه و همچنین تخلیه ظرفیتهای ژئوپلیتیکی ایران برقرار کرد.
🔸به یاد دارم در روز چهارم جنگ، جلسهای با یکی از مسئولان عالی داشتم و حدود ٣ ساعت روی نقشه، نحوه خفگی ژئوپلیتیکی ایران را توضیح دادم اما آن مسئول در انتها گفت اینها تحلیل شما هستند و شاید درست نباشند.
🔸امروز اما استفاده از واژه خفگی ژئوپلیتیکی برای توضیح و توصیف وقایع شمال غرب ایران و منطقه قفقاز در ادبیات سیاسی ایران رواج پیدا کرده است و به کرات در رسانهها و توسط افراد مختلف مورد استفاده قرار میگیرد.
🔸اینکه یک مفهوم چگونه میتواند فراگیر شود، موضوعی مهم است اما مسئله مهمتر این است که امروز همه متوجه معنای خفگی ژئوپلیتیکی شدهاند و دیگر کسی نیست که بگوید شاید این تحلیل یا این مفهوم درست نباشد.
🔸این نکته را هم اضافه کنم که همان مسئول، اندکی بعد درخواست تشکیل جلسهای دیگر داد و خواهان دریافت راهکار برای برونرفت از خفگی ژئوپلیتیکی ایران شد!