روزنامه شهروند/ « شانگهای؛ میدان بُرد بُرد » عنوان سرمقاله روزنامه شهروند به قلم شعیب بهمن است که میتوانید آن را در ادامه بخوانید:
در بیستوسومین نشست سران سازمان شانگهای، عضویت کامل ایران در این سازمان رسما اعلام شد. از منظر نگارنده؛ سازمان شانگهای با توجه به گستردگی قدرت آن در عرصههای جغرافیایی، جمعیتی و توان اقتصادی، نظامی، امنیتی و همچنین برخورداری از مجموعه فرهنگی-تمدنی غنی، دارای ظرفیت و کارکردهای متعددی است. به همین منظور، کشورهای عضو این سازمان با توجه به کارکردهای چندجانبه آن میتوانند از این فرصت بهمنظور توسعهبخشی خود در عرصههای سیاسی، اقتصادی، نظامی و فرهنگی بهرهمند شوند. یکی دیگر از مزیتهای این سازمان، عضویت بازیگران مهم بینالمللی همچون چین و روسیه در این سازمان است که اهمیت این سازمان را دوچندان کرده است.
اما نکته حائز اهمیت دیگر در این موضوع دستاوردهایی است که ایران اسلامی با عضویت رسمی خود میتواند از آن برخوردار شود. سازمان شانگهای با توجه به ویژگیهای آن دارای جذابیت و کارکردهای متعددی است که جمهوری اسلامی در راستای منافع ملی خود از آن میتواند بهرهمند شود. بهطور مثال در ترکیب اعضای این سازمان، شاهد عضویت هم کشورهای دارای منابع نفت و گاز و هم کشورهای بزرگ مصرفکننده نفت و گاز، همچون هند، چین و پاکستان هستیم. جمهوری اسلامی با این عضویت میتواند از این مزیت، هم در فروش نفت و گاز و هم در سیاستگذاری مشترک نفت و گاز با کشورهای دارنده انرژی برخوردار شود.
خوشبختانه دولت سیزدهم با سیاست توسعه روابط منطقهای و فرامنطقهای اقدام به تقویت این رابطه و تبدیل آن به استراتژی راهبردی در حوزههای سیاسی و اقتصادی کرده است و علاوه بر عضویت در سازمان شانگهای، تقویت دیپلماسی همسایگی و عضویت در سازمانهای دیگر همچون بریکس را نیز در دستور کار خود قرار داده است.
از منظر نگارنده؛ این رویدادها یقینا در عرصه اقتصادی و صنعتی ثمربخش خواهد بود، چراکه توسعه ارتباط زمینه افزایش تبادلات تجاری را میان کشورهای عضو فراهم خواهد کرد. علاوه بر این، عضویت در این سازمانها با توجه به سازوکارهای مالی آنان، میتواند در تسهیل تبادلات مالی و بانکی در دوران تحریم به کشور کمک کند و از فشارهای تحریمی غرب علیه ایران بکاهد. همچنین با توسعه روابط میان کشورهای عضو، زمینه همکاری اقتصاد دوجانبه و چندجانبه فراهم خواهد شد. دلارزدایی و تبادل با پول ملی کشورها و ایجاد سازوکار مالی متفاوت یکی از ویژگیهایی است که برخی از این سازمانها دارا هستند، مسئلهای که برای ایران اسلامی از اهمیت بالایی برخوردار است.