تنشهای اقتصادی میان چین و آمریکا همواره در سالهای اخیر مطرح بوده است. اختلافات این دو کشور بر سر قدرت اقتصادی جهان شدن از زمان پایان جنگ سرد تا زمان فعلی ادامه دارد و دو سبک اقتصادی کاملا متفاوت دارند همین موضوع چند مدت یکبار این دو کشور را به جان هم میاندازد. البته باید به این نکته توجه کرد روابط این دو کشور مانند دو خلافکار حرفهای است که هریک برای لو دادن و از میدان به در کردن دیگری از یکدیگر دستاویز دارند. که حذف هر کدام به ضرر هر دو طرف خواهد بود، با این حال بازهم برای یکدیگر شاخ و شانه میکشند.
«رسالت» دراینباره با شعیب بهمن، کارشناس مسائل بینالملل به گفت و گو پرداخت:
تنش میان چین و آمریکا به ضرر هردو کشور است
شعیب بهمن، کارشناس مسائل بینالملل در گفت و گو با «رسالت» با اشاره به جنگ تجاری بین چین و آمریکا بیان کرد:«تنش تجاری بین آمریکا و چین نهتنها به ضرر هر دو کشور بلکه به ضرر تمام کشورها است. چین با ادامه دادن به این تنش موجب رواج بیکاری در کشورش خواهد شد. در مقابل اگر آمریکاییها خواستار کاهش واردات از چین باشند، جایگزینی برای تأمین کالا نداشته و به مشکل برمیخورند.»
وی افزود: «آمریکاییها اگر بتوانند جایگزینی بهجای چین بیابند نیز با مشکل مواجه میشوند زیرا واردات کالا از این کشور برای آنها به دلیل پایین بودن قیمت صرفه اقتصادی دارد. ادامه این اختلافات و کاهش روند صادرات، چینیها را نیز نگران میکند. ترامپ با زورگویی و زیادهخواهی در تلاش برای مغلوب کردن چین است.»
دولت ترامپ برای کاهش امتیازات اقتصادی چین تلاش میکند
این کارشناس مسائل بینالملل تصریح کرد: «همچنین در سالهای اخیر آمریکاییها تأکید دارند که چین ارزش یوان را بهعمد پایین نگهداشته تا قیمت تمام شده کالاهای تولیدی خود را نسبت به سایر کشورها کاهش دهد. این روش پکن را با نفوذ اقتصادی قابلتوجهی در آمریکا روبهرو کرده است. دولت ترامپ تلاش فراوانی برای کاهش امتیازات اقتصادی چین در آمریکا یا بالا بردن امتیازات خود انجام داده است.»
بهمن اظهار کرد: «اقدامات آمریکا باعث عقبنشینی چینیها نشده و با توجه به گردش مالی و مناسبات و تولیدات آمریکا این کشور بخش اعظمی از تجارت جهانی را تشکیل میدهد بهطورقطع برهم خوردن این توازن، اقتصاد جهانی را نیز تحت تأثیر قرار خواهد داد. بهعنوان مثال اگر آمریکاییها ورود کالا از چین را محدود کنند، پکن به انرژی کمتری برای تولید نیازمند بوده، پس صادرکنندگان انرژی به چین نیز آسیب میبینند.»
او در ادامه گفت: «اقدام کنونی چینیها مبنی بر حذف دلار از معاملات خارجی بهطور قطع ضربه اقتصادی مهلکی به آمریکا خواهد زد. این ضربه را میتوان پایان سلطه تجاری و اقتصادی آمریکا بر جهان دانست. به دلیل مراودات تجاری چین با بیشتر کشورهای دنیا حذف دلار از معاملات جهانی، اقتصاد آمریکا را با مشکل جدیدی مواجه خواهد کرد.»
ترامپ در سیاست خارجی ناموفق بوده است
بهمن توضیح داد: «ترامپ در چند بخش سیاست خارجی سرمایهگذاری کرده ، ابتدا خروج برجام و تحت فشار قرار دادن ایران، مذاکرات دوجانبه با کره شمالی و جنگ تجاری با چین سه محور اصلی سیاست خارجی دولت فعلی آمریکا میباشد. اما تا به امروز فشارهای امنیتی، اقتصادی و سیاسی بر ایران موفق نبوده است. مذاکرات کره شمالی نیز علیرغم تبلیغات گسترده هیچ دستاوردی برای ترامپ نداشت.»
این کارشناس مسائل بینالملل در پایان تأکید کرد: «بنابراین ترامپ در هیچ یک از سه حوزه سیاست خارجی خود موفق عمل نکرده تا بتواند در انتخابات آتی آمریکا بهعنوان برگ برنده از آنها یاد کند. گمانهزنی ها نشان میدهد که ترامپ با نزدیک شدن به انتخابات دست به اقداماتی بزند تا بتواند نظر مردم را جلب کند.»