«شعیب بهمن»، کارشناس امور آسیای میانه و قفقاز در گفتگو با خبرگزاری آنا گفت: این مناقشهها برای مدت طولانی ادامه نخواهند یافت، ولی اصل مناقشه در بلندمدت ادامه مییابد. در حال حاضر به نظر میآید هیچ یک از بازیگران صاحبنفوذ در مناقشه به جز ترکیه، رژیم صهیونیستی و تا حدی عربستان به تداوم مناقشه تمایلی ندارند. در اوضاع کنونی روسها، ایران و طرفهای اروپایی به هیچوجه به تداوم درگیریها در چنین سطحی تمایل ندارند. پیشبینی میشود درگیری کنونی نیز مانند درگیریهای پیشین در مدت زمان کوتاهی متوقف شود، ولی قاعدتاً مناقشه همچنان ادامه خواهد یافت.
وی افزود: بازیگران صاحبنفوذ منطقه با مشکلات ناشی از همهگیری کرونا مواجه هستند و دلیلی نیز برای گسترش مناقشه نمیبینند، زیرا در راستای منافعشان نیست. بهعنوان نمونه، روسیه در جبهههای مختلف با کشورها درگیر است و تمایلی ندارد که جبهه جدیدی باز شود. همچنین کشورهای اروپایی با مشکلات اقتصادی بسیار زیادی بهویژه بعد از شیوع کرونا مواجه شدهاند. آمریکا درگیر انتخابات ریاست جمهوری است و قاعدتاً از وقوع درگیری جدید استقبال نمیکند، زیرا میتواند بر انتخابات آمریکا تأثیرگذار باشد. سیاست رسمی جمهوری اسلامی ایران نیز همواره بر مذاکره میان طرفها بوده است.
شدت گرفتن تنشهای لفظی میان مقامهای آذربایجان و ارمنستان از سویی و دیگر طرفهایی که خود را وارد مناقشه کردهاند از سوی دیگر باعث شده است نگرانیهایی در زمینه دامنهدار شدن درگیریها بهوجود آید. بهمن دراینباره تأکید کرد: احتمال آنکه چنین درگیریای بخواهد گسترش یابد، خیلی زیاد نیست. علاوه بر این، روسیه و ترکیه در حال حاضر تمایل ندارند وارد رویارویی با یکدیگر شوند. اگر روابط ترکیه با غرب را مرور کنیم متوجه میشویم ترکیه از سوی کشورهای غربی در انزوا قرار گرفته است. همچنین آمریکا بهدلیل خرید سامانههای دفاعی «اس۴۰۰» از روسیه زیر فشار قرار گرفته است و روابط خوبی با غرب ندارد. قاعدتاً ترکیه نیز تمایل ندارد بخواهد روابط خود را با مسکو خراب کند.
وی گفت: روسها دارای پروندههای مشترکی با ترکها هستند که یکی از موارد آن در سوریه است و آنها نیز تمایل ندارند بخواهند وارد مناقشه جدی با ترکیه شوند. دو کشور در داخل لیبی نیز با وجود اینکه در دو جبهه مخالف قرار گرفتهاند، ولی واقعیت این است که در حال مذاکره هستند و در هفتهها و ماههای گذشته چندین دور مذاکرات جدی میان دو کشور انجام شده است.