کارشناس مسائل بین الملل تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران قطعاً به گروههای تروریستی انتقال یافته به منطقه قره باغ در مرزهای شمال غرب کشور اجازه عرض اندام نمیدهد.
آقای شعیب بهمن درمصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما ضمن تبیین طرح کشورمان برای صلح در منطقه قره باغ، آن را طرحی جامع دانست که هم مسائل حقوقی و انسانی و هم زندگی مسالمت آمیز اقوام و مذاهب گوناگون در آن در نظر گرفته شده است.
وی گفت: بر اساس این طرح، قرار است مناطقی که به شکل تاریخی درباره آن مناقشه وجود دارد نه صرفا برای کوتاه مدت بلکه برای همیشه تعیین تکلیف شوند.
آقای بهمن طرح کشورمان را برای صلح در قره باغ فراتر از آتش بس موقت و سایر طرحهایی دانست که تاکنون از جانب کشورهای مختلف ارائه شده است.
وی گفت: از این منظر میشود گفت که طرح کشورمان، طرحی کامل و جامع است که میتواند چشم انداز صلح و ثبات در منطقه ایجاد کند.
این کارشناس مسائل منطقه درباره تاکید بر خروج ارمنستان از مناطق اشغالی در قره باغ اظهار داشت: این موضوع جدیدی نیست، زیرا حدود ۴ قطعنامه شورای امنیت در دهه ۹۰ در این باره وجود دارد که در خصوص ۷ منطقه پیرامون قره باغ مصوب شده و مسئلهای است که تمام کشورها از منظر حقوق بین الملل آن را پذیرفتند.
آقای بهمن افزود: حتی ارمنستان هم این موضوع را پذیرفته است و ادعایی درباره ۷ منطقه ندارد، اما فقط به این علت که امنیت قره باغ تضمین شود تا به حال به تصرف آن ادامه داده است.
وی تاکید کرد: واقعیت این است که ارمنیها نیز میدانند که باید از این مناطق خارج شوند.
آقای بهمن، مساله هفت منطقه پیرامون قره باغ را با مساله قره باغ تا حد زیادی متفاوت دانست و گفت: با آن که تکلیف این هفت منطقه تا حد زیادی مشخص است، اما پیچیدگیهای خاصی درباره خود منطقه قره باغ وجود دارد که سبب طولانی شدن این مناقشه شده است.
این کارشناس مسائل بین الملل همچنین درباره پاسخ آذربایجان و ارمنستان به طرح پیشنهادی کشورمان برای صلح در قره باغ اظهار داشت: رایزنیهایی که آقای عراقچی با مقامات آذربایجان، ارمنستان، ترکیه و روسیه در این باره کرد با استقبال طرفین مواجه شد و هیچ یک از آنان، طرح ایران را پس نزدند و مانع چندان جدی در این خصوص ایجاد نکردند.
وی در عین حال گفت: واقعیت این است که برای اجرای چنین طرحهایی، همه بازیگران دخیل در این مناقشات باید همسو شوند.
آقای بهمن تصریح کرد: این در حالی است که در شرایط کنونی، چنین اتفاقی در صحنه میدانی نمیافتد و به عنوان نمونه، جانبداری ترکیه از جمهوری آذربایجان میتواند مانعی برای برقراری صلح در قره باغ با مشارکت این کشور باشد.
وی افزود: تا زمانی که ترکیه به عنوان یک طرف جنگ در میدان حضور دارد قاعدتا طرف ارمنی حاضر به پذیرش میانجی گری این کشور نخواهد بود.
این کارشناس مسائل منطقه تاکید کرد: بنابراین در مرحله نخست ضروری است که بازیگران مداخله گر و ذی نفع در جنگ قره باغ به این نتیجه برسند که صلح میتواند راه حل بهتری در مقایسه با جنگ باشد.
آقای بهمن درباره پیش بینی فرجام طرح کشورمان برای صلح در قره باغ گفت: در سالهای گذشته، طرحهای مختلفی از جانب کشورها و نهادهای مختلف برای حل و فصل مناقشه قره باغ ارائه شد و قاعدتا طرح کشورمان نیز میتواند در کنار آن طرحها بررسی شود.
وی در عین حال افزود: مناقشه قره باغ مناقشهای دیرپاست که به سرعت قابل حل و فصل نیست در نتیجه نباید انتظار داشت که ارائه طرحی از جانب ایران یا هر کشور دیگری در شرایط کنونی بتواند به آن به شکل کامل پایان دهد.
آقای بهمن گفت: در حال حاضر هدف اصلی، پایان جنگ و برقراری آتش بس در قره باغ است و در مراحل بعدی قاعدتا میشود درباره طرحهای مختلف مذاکره کرد.
این کارشناس مسائل بین الملل درباره انتقال تروریستها به مرزهای شمال غرب کشورمان در قره باغ نیز تصریح کرد: برخی کشورها مانند ترکیه و رژیم صهیونیستی در پشت صحنه درگیریهای این منطقه تلاش میکنند با انتقال بقایای گروههای تروریستی به مرزهای کشورمان، ژئوپلیتیک منطقه را دگرگون کنند و توازن قوا را تغییر دهند.
وی ناامن سازی احتمالی در مرزهای شمالی کشورمان را از اهداف بلندمدت برخی بازیگران در جنگ قره باغ برشمرد.
آقای بهمن گفت: آنان قصد دارند با ناامن کردن مرزهای شمالی ایران با استفاده از گروهها و جریانهای تروریستی، تمرکز سیاست خارجی کشورمان را از منطقه غرب آسیا معطوف به قفقاز کنند تا دست شان برای ایفای نقش در تحولات این منطقه بازتر شود.
وی هشدار داد:، اما جمهوری اسلامی ایران در گذشته هم نشان داده است که در حراست از مرزها و امنیت ملی به هیچ وجه کوتاهی نخواهد کرد و اگر این گروههای تروریستی بخواهند خطری برای کشورمان ایجاد کنند قطعا با واکنش سخت ما مواجه خواهند شد.
این کارشناس مسائل منطقه افزود: بنابراین برخی کشورهای منطقه در بازیای که در قفقاز آغاز کرده اند به هیچ عنوان به نتیجه دلخواه شان نمیرسند.