خبرگزاری مهر، گروه سیاست- محسن احدی؛ با توجه به اینکه در روزهای گذشته محمدجواد ظریف با حضور در مجلس گفته بود در حال حاضر موضوع اقتصاد مهمترین اولویت سیاست خارجی ماست و بر این اساس معاونت اقتصادی را تشکیل دادیم اما با بررسی عملکرد دستگاه دیپلماسی بعد از تشکیل معاونت اقتصادی مشخص میشود که قول محمدجواد ظریف به مجلس برای در خدمت قرار دادن سیاست کشور برای اقتصاد هنوز محقق نشده است؛ زیرا اگر به حافظه تاریخی رسانه ها برگردیم می بینیم مشابه این حرفهای دو روز گذشته ظریف، در سال ۹۲ هم از سوی وی مطرح می شود. زمانی که محمدجواد ظریف در زمان دفاع از برنامه خود برای اداره وزارت امور خارجه در جلسه رأی اعتماد مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۹۲ گفته بود که سالها اقتصاد به عرصه سیاست کشور کمک کرده و ما تصمیم داریم که این بار سیاست را در خدمت پیشبرد اقتصاد کشور قرار دهیم.
هرچند محمدجواد ظریف بعد از انتخاب بهعنوان وزیر امور خارجه برای بار دوم ساختار جدید دستگاه دیپلماسی را اعلام و تشکیل معاونت دیپلماسی اقتصادی در وزارتخانه متبوع خود را اعلام کرد؛ ولی بهزعم بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران سیاسی تشکیل این معاونت در سطح کاغذ باقی مانده و هنوز نتوانسته کار مهمی را بهپیش ببرد.
شعیب بهمن، کارشناس مسائل بینالملل در این رابطه گفت: از زمان تشکیل معاونت دیپلماسی اقتصادی در وزارت امور خارجه تاکنون ما هیچ گزارش قابل استنادی در رابطه با عملکرد این نهاد ندیدهایم و این نشان میدهد که دستگاه دیپلماسی هرچند به لحاظ ظاهری دچار تغییراتی شده ولی بهصورت ماهوی هنوز عملکردی نداشته است. حتی شاهد هستیم برخی از کرسیهای رایزنی اقتصادی در برخی سفارتخانهها خالی بوده و حتی برخی نیز دچار مشکلاتی هستند.
این کارشناس مسائل بین الملل غلبه نگاه سیاسی به نگاه اقتصادی وزارت امور خارجه را مورد تاکید قرار می دهد و می گوید: امروز در بسیاری از کشورهای همسایه ما شاهد نفوذ خوب سیاسی ایران هستیم ولی درنهایت مشاهده میکنیم که این رابطه خوب سیاسی به حوزه اقتصاد سرایت نمیکند. مهمترین دلیل ناکارآمدی در ایجاد روابط اقتصادی را میتوان نبود فکر اقتصادی در عرصه سیاست خارجی دانست. از همین رو است که بهرغم وجود ظرفیتهای اقتصادی بالا در کشورهای همسایه، ما شاهد توسعه همکاریهای تجاری نیستیم.
خبرگزاری مهر