شعیب بهمن در رابطه با نقش روسها در تقویت دولت سوریه گفت: تحولات اخیر سوریه برای روسها نیز چالش ایجاد کرده است. روسها در سالهای گذشته جزو متحدان دولت اسد و خواهان حفظ وضع موجود در سوریه بودند، طبیعتاً تغییر نظم موجود و شکل گیری روند جدید میتواند برای روسها نیز چالشی باشد.
ستاره صبح – فائزه صدر: دیده بان حقوق بشر سوریه عصر روز گذشته مدعی شد گروههای شورشی به نزدیکی پایتخت سوریه رسیده و در برخی مناطق در ۱۰ کیلومتری دمشق مستقر شدهاند. به ادعای این نهاد نیروهای ارتش سوریه و نیروهای تیپ ۶۶ زرهی نیز تانکها و ادوات خود را از مناطق قلمون، عرسال الورد، یبرود، فلیطه، الناصریه و الرحیبه عقب کشیده و به دروازه دمشق منتقل کردهاند. در شرایطی که دولت سوریه زیر فشار گروههای شورشی و مخالفان قرار دارد و میزان پیشرویها از وضعیت بحرانی دولت سوریه خبر میدهد، وزیر خارجه روسیه اعلام کرد که ارتش این کشور به سوریه کمک خواهد کرد. ستاره صبح در گفتوگو با شعیب بهمن، مدرس علوم سیاسی و روابط بینالملل به وضعیت سوریه و نقش روسیه در حمایت از دولت بشار اسد پرداخته که در ادامه میخوانید:
وی افزود: روسیه در جبهه اوکراین نیز در رویارویی با غرب قرار دارد و آن وضعیت میتواند در سوریه تکرار شود. اگر در سوریه جریانهایی به قدرت برسند که تمایلی به تداوم روابط با روسیه نداشته باشند، موقعیت و جایگاه روسها را نه فقط در سوریه و مدیترانه، بلکه در کل خاورمیانه تضعیف خواهد کرد.
این مدرس علوم سیاسی و روابط بینالملل گفت: رسانهها اخباری مبنی بر خروج کشتیهای روسی از بندر طرطوس منتشر میکنند. روسها در این بندر پایگاه نظامی دارند. تغییر و تحولات اینچنینی نمیتواند برای روسها مطلوب باشد.
وی در تشریح نوع حمایت نظامی روسیه از سوریه یادآور شد: باید به محدودیتهای عملکردی روسها توجه کرد. روسیه از گذشته در سوریه دارای نیروی زمینی و ارتش کلاسیک نبود. روش پیشروی جریانهای شورشی زمینی است از این رو باید نیروی زمینی موثری برای مقابله با این گروهها و جریانها وجود داشته باشد که سهم عمده این کار بر عهده ارتش سوریه است.
بهمن در این رابطه افزود: در صورت وجود نیروی زمینی کارآمد، پشتیبانی هوایی روسها میتواند مؤثر باشد، ولی آن پیش زمینه فعال نیست از این رو اقدامات روسیه تا امروز تأثیری در جنگ روسیه نداشته است و شاید پس از این هم انچنان که پیشتر مؤثر بودند ظاهر نشوند.
وی در رابطه با انگیزه روسیه برای حفظ دولت بشار اسد گفت: روسیه در سوریه منافعی دارد و ارزش این منافع آنقدر هست که برای حفظ آنها هم که شده مداخله نظامی داشته باشد. روسها قبلاً در سال 2015 به شکل مستقیم در سوریه اقدام نظامی انجام داد و از جمله قدرتهایی بود که به شکل کلیدی در حفظ بقای دولت بشار اسد نقش داشتند.
این تحلیلگر سیاسی در این رابطه افزود: شرایط روسیه امروز در قبال سوریه متفاوت از گذشته شده است. در داخل سوریه هم وضعیت فرق کرده و عزم و ارادهای که در بحران پیشین در میان نظامیان و دولتمردان سوری دیده میشد، امروز کمرنگ شده است. بی انگیزگی برای حفظ دولت اسد در داخل سوریه نیز برجسته است و به چشم میآید.
شعیب بهمن در پایان سخنان خود با اشاره به تأثیر جنگ اوکراین در موضع گیری های جدید روسیه گفت: روسها درگیر جنگ اوکراین هستند و این جنگ برایشان اولویت بیشتری دارد تا جنگ سوریه. از این رو اهمیت سوریه برای روسیه کاهش پیدا کرده است و موضوعات دیگری از جمله استحکام درونی نظام سیاسی سوریه و نوع عملکرد بازیگران منطقهای و فرامنطقهای و وضعیت روسیه در جنگ اوکراین متغیرهای تأثیرگذارتری هستند که به سیاست روسها در قبال سوریه شکل میدهند.