گروه سیاسی: شعیب بهمن، کارشناس روابط بین الملل و پژوهشگر حوزه اوراسیا درمورد درگیری های منطقه قره باغ و آخرین تحولات این منطقه در گفت وگو با «رسالت» عنوان کرد: تحولات میدانی که در منطقه قره باغ رخ داده است، حکایت از پیشروی های قابل توجه جمهوری آذربایجان با حمایت مستقیم ترکیه و پشت پرده برخی کشورها است. نقشه پیشروی ها و تحولات رخ داده نشان از این است که درگیری آذربایجان با ارمنستان صرفا مناقشه بر سر منطقه قره باغ نیست.
وی افزود: این جنگ و نقشه تحولات میدانی و عناصر و بازیگرانی مانند ترکیه، رژیم صهیونیستی و گروه های تروریستی حاکی از این است که ما باید درگیری قره باغ را در سطح کلان تری موردبررسی قرار دهیم و آن تحلیل کلان نیز «پیوستگی بحران موجود در منطقه قفقاز با سایر بحران های غرب آسیا» است که به ویژه در سال های گذشته رخ داده است. یکی از اهداف مهم ایجاد این بحران نیز فارغ از تاثیراتی که می تواند بر منطقه قفقاز داشته باشد و باعث تغییرات ژئوپولتیکی در این منطقه شود، تاثیرگذاری بر امنیت ملی در داخل جمهوری اسلامی ایران است.
بهمن تاکید کرد: اگر به نقشه کشور و تحولات میدانی این درگیری توجه کنیم، می بینیم که پیشروی ها از سمت خط مرزی ایران آغاز شد و در همان ابتدا برخی کشورها با همکاری رژیم صهیونیستی و گروه های تروریستی تلاش کردند تا بر این خط مرزی مسلط شود. هرچند آن ها یک هدف بزرگ تر دیگر را نیز دنبال می کردند و آن هم این بود که بتوانند همزمان از سمت سرزمین های اصلی آذربایجان و پیشروی درخط مرزی، بتوانند از سمت نخجوان به مرزهای ارمنستان حمله کنند و جنوب این کشور را تحت تصرف خود درآورند.
این کارشناس حوزه اوراسیا یادآور شد: به این ترتیب آذربایجان قصد داشت اتصال سرزمینی ایران با ارمنستان را نیز قطع کند. درنتیجه نقشه ای که برای این بحران تدارک دیده بودند بسیار بزرگ تر از مناقشه قره باغ بود و ما نیز باید از همین منظر به مسئله ورود کنیم.وی ابراز کرد: مواضعی که مسئولان ایران به ویژه نظامیان کشور می گیرند باید بر همین محور یعنی حفظ امنیت ملی ایران و کلان تر از درگیری قره باغ باشد. مانند موضعی که رهبر معظم انقلاب در سخنرانی اخیر خود اتخاذ و تاکید کردند که نباید مرزهای بین المللی تغییر کند و ایران اجازه حضور تروریست ها و ایجاد پایگاه نظامی توسط رژیم صهیونیستی، در ترکیه یا هر کشور دیگری را در جوار مرزهای خود نخواهد داد.
بهمن اظهار کرد: موضع رهبر انقلاب نیز ناشی از همین تحلیل است که اولا طرح های کلان تری از مناقشه قره باغ برای این منطقه طراحی شده و دوم اینکه روند فعلی بحران در قفقاز می تواند در آینده تهدیدهای امنیتی متعددی را برای ایران و منطقه به بار بیاورد. درنتیجه ضرورت دارد که هم سیاستمداران و هم نهادهای اجرایی، اطلاعاتی، نظامی و امنیتی با دقت و توجه بیشتری به این مسئله نگاه کنند.
کارشناس روابط بین الملل و پژوهشگر حوزه اوراسیا در انتها معتقد است که بخش مهمی از این کار در دست رسانه هاست و باید دائما اخبار و تحولات را پوشش و به درستی جهت دهند و از زاویه امنیتی مناقشه قره باغ را بررسی کنند. بنابراین هشدار ایران به طرف های این درگیری جدی است.