گفتگو: سارا عسکری
حمله روسیه به استان ادلب سوریه برای از بین بردن تروریست ها و بازپس گیری کامل ادلب خبرهای جالبی است که به گوش می رسد. ترکیه بعدازاین حمله مدعی شد ۳۳ سرباز ترکیه ای در این حمله هوایی کشته شده اند و پس از آن جلسه ای فوق العاده شورای امنیت ترکیه با شرکت اردوغان و دبیر کل ناتو برگزار شد. ترکیه برای تسلط بر منطقه می خواهد با اقدامات نظامی علیه سوریه در منطقه برای خود قدرت دست وپا کند و این در حالی است که تمام کشورهای منطقه با اقدامات اردوغان مخالف هستند و تنها حامیان او آمریکا و رژیم صهیونیستی است. همچنین ترکیه برای جلب حمایت اروپایی ها مرزهای خود را برای ورود آسان مهاجران به اروپا باز کرد است و یونان نیز در اقدامی متقابل از مرزهای خود را با تدابیر شدید امنیتی و با گاز اشک آور از مهاجران پذیرایی می کند. همچنین وزیر دفاع ترکیه مدعی شد که جنگنده ها و توپخانه ترکیه ۲۰۰ مقر ارتش سوریه را هدف قرار داده اند و این حملات منجر به انهدام پنج بالگرد، ۲۳ تانک و سامانه دفاعی و کشته و زخمی شدن ۳۰۹ نفر از ارتش سوریه شده است. آن ها نیز در ادامه مدعی شدند که مقامات روسی از محل حضور نیروهای ترکیه آگاه بودند و هیچ کدام از «عناصر مسلح» در کنار نیروهای ترکیه حضور نداشتند.
«رسالت» دراین باره با شعیب بهمن، کارشناس مسائل ترکیه و روسیه و سعد الله زارعی، کارشناس مسائل غرب آسیا به گفت وگو پرداخت.
ترکیه از ۲۰۱۱ درگیر بحران سوریه است
شعیب بهمن، کارشناس مسائل ترکیه و روسیه با اشاره به اقدامات ترکیه در خاک سوریه در گفت وگو با «رسالت» بیان کرد: «دولت ترکیه برای ایفای نقش در تحولات منطقه غرب آسیا راه های گوناگونی را پیموده است از صدور الگوی مدیریتی حزب عدالت و توسعه گرفته تا افزایش همکاری های اقتصادی یا پیشگیری رویه نو عثمانی گری در سیاست خارجی خود که سعی بر مداخله در امور سیاسی کشورهای منطقه کند. که نتیجه آن گرفتار شدن در بحران های منطقه ای به ویژه بحران سوریه بوده است که از سال ۲۰۱۱ تاکنون بیش از ۹ سال است که درگیر این موضوع است.»
وی افزود: «مداخله ها حتی هیچ دستاوردی برای ترکیه نداشته است و برای این کار از روش های مختلفی مانند ایجاد گروه های نیابتی در دو حوزه استفاده کرده است. نخست گروه های ایدئولوژیکی که دولت ترکیه خواستار ارتباط با گروه های اخوانی در سوریه بوده اما به دلیل فعالیت گروه های اخوانی در حوزه مذهبی و ارتباطات مسالمت آمیز ، ناگزیر دولت ترکیه برای انجام اقدامات میدانی به سمت گروه های تروریستی گرایش پیداکرده است.»
بهمن اظهار کرد: «در سال های گذشته نیز منابع غربی بر همکاری ترکیه با تروریست های داعش ، جبهه النصره و احرارالشام اذعان داشته اند. امروزه نیز دولت ترکیه به عنوان یکی از حامیان گروه های تروریستی در ادلب سوریه حضور دارد ، و برای این که بتواند در تحولات منطقه به ویژه تحولات سوریه سهیم باشد از گروه های تروریستی حمایت می کند. اردوغان برای فشار بر اروپایی ها و جلب حمایت آن ها اقدام به بازگشایی مرزهای خود برای عبور مهاجران به سمت کشورهای غربی کرده است.»
بازگشایی مرزهای ترکیه چالش بزرگی برای اروپاست
این کارشناس مسائل ترکیه و روسیه ادامه داد: «اقدام دولت ترکیه مبنی بر باز کردن مرزهای شمالی خود برای ورود مهاجران به اروپا درگذشته و در سال های ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ صورت گرفته بود. که باعث روانه شدن سیل عظیمی از مهاجران به کشورهای اروپایی شد و آن ها را با چالشی بزرگ مواجه کرد. هجوم مهاجران به اروپا اختلافات بسیاری میان اروپایی ها نیز ایجاد کرد. این اقدام اردوغان یک نوع باج گیری سیاسی از کشورهای غربی است. ترکیه اروپایی ها را تهدید کرده است که اگر در مقابل روسیه از او حمایت نکنند مرزهای خود را به روی مهاجران باز می کند.»
او تصریح کرد: «اگرچه اردوغان در سال های گذشته با استفاده از این تهدید توانست توافقنامه ای با اتحادیه اروپا برای دریافت کمک های اقتصادی دریافت کند. اما در حال حاضر شرایط پیچیده تر از گذشته است و اروپایی ها و حتی آمریکایی ها تمایلی برای وارد جنگ شدن با روسیه را ندارند. از سوی دیگر اروپایی ها با توجه به بحران ایجادشده قبلی ، آمادگی مقابله با چنین تهدید ترکیه رادارند. باج گیری اردوغان نمی تواند خیلی کارساز باشد.»
کارشناس مسائل ترکیه و روسیه در پایان تاکید کرد: «بخشی از این مهاجران همان تروریست های مستقر در سوریه هستند و ورود آن ها به کشورهای اروپایی امنیت غربی ها را به خطر می اندازد و به طورقطع اروپایی ها به طورجدی با ورود مهاجران مقابله خواهد کرد و این موضوع روابط سیاسی ترکیه با کشورهای اروپایی را نیز وارد تنش خواهد کرد. آمریکا نیز در این شرایط از اوضاع منطقه به نفع خودش استفاده خواهد کرد و هرچقدر اوضاع منطقه ملتهب تر باشد فرصت حضور نظامی آمریکا در منطقه بیشتر خواهد بود. تنش زا شدن روابط ترکیه و روسیه به نفع آمریکا به طور خاص برای فروش تسلیحات در منطقه است.»
حمله روسیه با هدف پاک سازی تروریست بوده است
همچنین سعد الله زارعی، کارشناس مسائل غرب آسیا نیز با اشاره به تنش های ایجادشده بین ترکیه و روسیه در این باره به«رسالت» گفت: «حمله روسیه به ادلب سوریه اعلام جنگ علیه ترکیه نیست تنها روند همیشگی پاک سازی تروریست ها از سوریه بوده است. متاسفانه ترکیه برخلاف توافق سوچی که با روسیه داشت، به جای کمک برای آزادسازی ادلب از چنگ تروریست ها به حمایت از جبهه النصره بدون هیچ گونه ترسی پرداخت که در این حمله روسیه تعدادی از نظامیان ترکیه کشته شدند.» وی افزود: «نام این اقدام روسیه را نمی توان اعلام جنگ علیه ترکیه دانست. اقدامات روسیه تنها مبارزه علیه تروریست بوده است که ترکیه باسیاست های غلطی که در پیش گرفته است در عمل شریک تروریست ها شده است و درواقع هدف ترکیه تسلط بر مناطق تحت حمایت خود در سوریه است . این در حالی است که این مناطق را نیز با تجاوز به خاک کشور دیگر و بازور به دست آورده است.»
نیروهای ترکیه غیرقانونی در سوریه حضور دارند
زارعی ادامه داد: «نیروهای ترکیه در سوریه به سه قسمت تقسیم شده اند . قسمتی در ادلب ، قسمتی در جنوب حلب و قسمتی در منبج هستند و به دلیل محاصره ارتش روسیه با یکدیگر ارتباط ندارند. ترکیه خواهان برقراری امنیت برای نیروهای خود که به طور غیرقانونی در خاک سوریه قرار دارند، است و برای به دست آوردن امنیت به جای استفاده از زبان دیپلماسی از زبان زور استفاده می کند ترکیه با همین دلیل واهی به نیروهای سوری حمله کرد و تعدادی از آن ها کشته شدند. این اقدام ترکیه شرایط را برای این کشور سخت تر می کند.» این کارشناس مسائل غرب آسیا در پایان تاکید کرد: «ترکیه برای جلب حمایت واقعی از طرف اروپایی ها دست به تهدید آن ها زده است که اگر ناتو از ترکیه حمایت نکند، مرزهای شمالی خود را برای عبور مهاجرین و حتی تروریست ها به اروپا باز می کند و این اقدام ترکیه تنها می توان گفت باج گیری اردوغان از اروپایی هاست.»
این کارشناس در پایان گفت: «به دلیل این که آمریکا از آزادی کامل سوریه از چنگال تروریست ها مخالف است و این اقدام ترکیه در مسیر حمایت از ادامه حضور تروریست ها در سوریه است پس ازآن حمایت می کند و با ترکیه هم صدا خواهد شد.»