شعیب بهمن، کارشناس حوزه اوراسیا، قفقاز و آسیای میانه در گفتوگو با «رسالت» به رزمایش اخیر ارتش کشورمان در مرزهای شمال غربی و اظهارات برخی از سران جمهوری آذربایجان دراینباره اشاره کرد
رزمایش فاتحان خیبر واکنشی با پیام چندوجهی بود
حانیه مسجودی
شعیب بهمن، کارشناس حوزه اوراسیا، قفقاز و آسیای میانه در گفتوگو با «رسالت» به رزمایش اخیر ارتش کشورمان در مرزهای شمال غربی و اظهارات برخی از سران جمهوری آذربایجان دراینباره اشاره کرد و افزود:
ریشه تحولات فعلی را باید در جنگ سال گذشته جستوجو کنیم که تحولات مهمی رخ داد. جمهوری آذربایجان هفت شهر پیرامونی قرهباغ را در اختیار گرفت و توانست بخشی از این مسیر ترانزیتی ایران به اروپا را نیز در اختیار بگیرد.
وی گفت: رژیم صهیونیستی تلاش ویژهای کرد که در مرزهای جدید پس از جنگ چهل و چهارروزه حضورداشته باشد و در پوششهای اقتصادی، کارهای اطلاعاتی و امنیتی انجام دهد. پیشنهاد ایجاد روستاهای هوشمند و سرمایهگذاریهای زیربنایی پوششی بود که بتوانند کارهای اطلاعاتی خود را انجام دهند. برای ایران بسیار اهمیت دارد که در این مناطق بههیچوجه نیروهای رژیم صهیونیستی حضور نداشته باشند. ایران به شکل قاطع با این موضوع برخورد خواهد کرد همانطور که در سایر مناطق نیز بهصورت قاطع با چنین رفتارهایی برخورد خواهد شد.
ایران تغییرات ژئوپلیتیک درمنطقه را نخواهد پذیرفت
بهمن ادامه داد: رزمایش فاتحان خیبر پیام چندوجهی داشت. بهصراحت این پیام داده شد که ایران تغییرات ژئوپلیتیک را نخواهد پذیرفت و این پیام به همه بازیگران منطقه داده شد. پیام دوم درباره فعالیتهای رژیم صهیونیستی بود که درباره آن صحبت شد.
شعیب بهمن همچنین در پاسخ به این سؤال که در حال حاضر مرز زمینی ایران با ارمنستان چه وضعیتی دارد، گفت: ما یک مرز ارتباط زمینی با ارمنستان به نام نوردوز داریم که ۴۰ کیلومتر طول آن است. در این ۴۰ کیلومتر یک گذرگاه از شهر نوردوز وجود دارد که به ارمنستان وصل میشود. آنچه در روزهای اخیر مطرحشده درباره اشغال جنوب ارمنستان و احتمال مسدودسازی ارتباط ایران و ارمنستان نیست بلکه ایجاد انسداد در مسیر گوریس-قاپان است.
او در توضیح این مسئله به عبور بخشی از جاده مواصلاتی ایران به ارمنستان از خاک آذربایجان اشاره کرد و گفت که بیشتر این جادهها در دوره شوروی ساختهشدهاند. در آن دوره بسیاری از مرزبندیهای سیاسی امروز مدنظر رهبران شوروی نبوده و همه این مناطق تحت عنوان یک کشور واحد بودهاند. بعد از فروپاشی هم، چون ارامنه بر قرهباغ و هفت منطقه پیرامون تسلط داشتند عملا بخشهایی از جاده که وارد خاک آذربایجان میشد موضوعیت نداشت.
بهمن به تأثیر جنگ اخیر قرهباغ بر تغییر مناسبات مرزی اشاره کرد و افزود: بهواسطه جنگ سال گذشته آذربایجان و ارمنستان و حاکمیت آذربایجان بر مناطق مورد مناقشه؛ بخشهایی از این جاده وارد اراضی آذربایجان شده و به همین دلیل آذربایجان بر مسیر رفتوآمد کامیونهای ایرانی عوارض وضع کرده است.
این کارشناس منطقه اوراسیا ضمن یادآوری ادعای تصرف مرز مشترک ایران و ارمنستان که به زنگزور سابق یا سونیک فعلی معروف است، از سوی آذربایجان تصریح کرد: طرح اشغال ارمنستان سال گذشته یکی از اهداف و برنامههای آذربایجان و ترکیه در جریان جنگ ۴۴ روزه بود. در آن دوره هم این طرح با تذکر و اخطاری که پوتین داد و رهبر ایران داد و گفت تغییر مرزهای بینالمللی خط قرمز ماست، عملا این دو کشور ناگزیر شدند از این طرح در آن برهه زمانی عقبنشینی کنند.
بهمن درانتها تأکید کرد که احتمال دارد ترکیه و آذربایجان در بلندمدت چنین طرحی داشته باشند و بارها دراینباره صحبت و نقشههای مختلف منطقه ترسیمشده باشد و اساس آن اتصال سرزمینی برای ایجاد ترکستان بزرگ و پیوستگی قومیتی ترکیه با سایر ترکهای حاضر در منطقه قفقاز است.